Kendimizden çok çevremizdekileri ; bazen ailemizi bazen arkadaşlarımızı bazen de romantik ilişki yaşadığımız kişiyi her şeyden daha çok düşünürken buluruz kendimizi. Fedakarlıklar sarmıştır dört bir yanı...
Aman karşımızdaki iyi olsun, mutlu olsun, üzülmesin, kırılmasın derken bir bakarız ki bizim karşımızdaki kişide oluşturmaktan korktuğumuz hangi durumlar ve duygular varsa aslında bu süreçte, bir çoğunun içinden geçmiş halde buluruz kendimizi. Kırmamak için kırılmış, üzmemek için üzülmüş, mutlu edebilmek adına mutsuz olmuşuzdur.
Bencillik, çoğu kişiye göre iyi şeyler ifade eden bir tanımlama içermemektedir. Bencillik nedir? Bencil insan nasıl olur? Aslında bu soruların cevabı herkesin kendi içinde gizlidir. Bencillik demek kişiye göre “yalnızca“ kendini düşünmek mi demektir, yoksa “öncelikle“ kendini düşünmek mi demektir? Kişinin kendisini, sınırlar koyamadığı ve zarar gördüğü durumların içinde olduğunu fark ettiği, iyi hissetmediği, zorlandığı, değersizleştiği, mutlu etmek adına mutsuz olduğu, üzmemek adına üzüldüğü durumların içinde bulması dahilinde; kendi istek ve arzularını ön planda tutması, bunun dahilinde kararlar alarak davranması, karşısındaki insana hayır diyebilmesi, kendine iyi gelen ve kötü hissetmesine sebep olan durumların farkına varmasına sonuç olarak; kişinin önceliği kendine vermesi bir bencillik olarak adlandırılmamalıdır. Kişinin önceliği kendine tanıması kendisine vermiş olduğu değerdir.
Kendine değer vermeyen kişi, değeri çoğu zaman başkalarının gözlerinde arar. Bu yüzden de fedakar konuma geçmesi gayet mümkündür. Vazgeçilmez olabilmek ve değer görmek adına tüm enerjisini kullanır konuma geçer. Size değerli hissettiren, destekleyen ve beraber ışıldamanızı sağlayan her ilişki sizi olduğunuz konumdan daha ileri bir konuma taşıyacaktır. Unutmayın tek ışık 2 yeri aydınlatmaya yetmez. Kendinizi sevin, önceliği kendinize verin. Kişi ancak kendine iyi gelen şeylerin neler olduğunu fark ederek çevresine de iyi gelebilir. Bu yüzden önce ”BEN’’ demek bencilliği değil, kendinize vermiş olduğunuz değeri gösterir.
Psikolog Gizem KÜLEKÇİOĞLU