Psikolog Edanur SARICA
Çocukluk çağı psikopatolojilerinin başında gelen Dikkat Eksikliği ; nörogelişimsel bir bozukluk olmakla birlikte genel tanımıyla odaklanmakta zorluktur. Genel olarak aileler bu durumun farkına biraz geç varabilmekte ya da bu durumu bir bozukluk olarak görememektir. Dikkat eksikliği tek başına olabildiği gibi dikkat eksikliği + hiperaktivite ile birlikte de kendini gösterebilir.
Neden Dikkat Eksik ?
Genel olarak nedenlerine bakıldığında beyin gelişimiyle alakalı bir sorundur. Zihnin gelişim aşamasında oluşan bir sorun, anne karnında oksijensiz kalma ve %50 oranında genetik faktörlerdir.
Dikkat Eksikliği Olduğunu Nerden anlarız ?
Aileler olarak öncelikle kendinize şu soruyu sormalısınız “hadi yavrum şunu yap, hadi ama çok oyalanıyorsun, yine mi eşyanı unuttun, neden bu kadar dalgınsın ne hayaller kuruyorsun ” bu cümleleri ne kadar sıklıkla çocuğunuza kullanıyorsunuz. Çoğunlukla evet diyorsanız buna ek olarak çocuğunuzun akademik başarısı düşükse, yazı yazamama eşlik ediyorsa bu durumlar dikkat eksikliğinin en belirgin özellikleridir.
DİKKAT ! EKSİKLİĞİ Tedavi edilir mi ?
Dikkat eksikliğinin tedavisinde medikal tedaviler, aile eğitimi, dikkat setleri kullanılmaktadır. Aynı zamanda çocukla kısa ve net komutlarla iletişime geçilmeli, organize edici tedbirler alınmalı, ders süreleri kısaltılmalı, eğer mümkünse ödevlerine yardım edecek ödev abisi/ablası olması tavsiye edilmektedir.