top of page
  • Yazarın fotoğrafıAffekt

FARK EDİLMEDEN OLUŞAN KARAKTERLERİMİZ

Bireyler yaşamlarını devam ettirirken bazı olaylar yaşarlar. Bu olaylara her birey farklı tepkiler verir. Bu farklılıklar bizim hayata bakış açımızla alakalı olduğu kadar karakter yapımızla da alakalıdır.

Karakterlerimizi oluşturan genetik faktörler var olduğu bilinmekle beraber çevre faktörü ve yaşanmışlıklar da etkilidir. Bireyin doğumundan başlayan bu yaşanmışlıklar ileri ki hayatında karakterini şekillenmesinde önemli bir başlangıçtır.


Bebeklik döneminde ihtiyaçların yeterli ve zamanında giderilmemesi sonrasında bireyde bazı eksiklikler yaratabilir.


İlk 18 ayda bebeğin annesine güvenli bir bağ kurması gerekmektedir. Ağladığında durması için bebek anneye ihtiyaç duyar anne bu ihtiyacı şefkatle ve zamanında karşılayamazsa güvenli bağ oluşmamış olur. Bu bağ yeterince kurulmadığında birey hayatının ileri ki döneminde insanlara karşı güvensiz olabiliyor. Ya insanlara çok tedirgin olup uzun süre bağlı kalamıyor ya da aşırı bağlanarak ihtiyaç duyduğu şefkati başka bireylerle karşılamaya çalışıyor.Bireyin fizyolojik ihtiyaçlarının da zamanında karşılanması oldukça önemlidir.Yeterli anne sütü almayan bireylerin ileride sigara ya da alkol gibi maddelere bağımlı olma ihtimali diğer bireylere oranla iki kat daha fazla risk taşımaktadır.

Sonraki 18-36 aylık süreçte bebek artık bağımsız olmaya çalışır. Kendini ifade etmeye ve yürümeye başlar. Bu çocukta bağımsızlık duygusuna bağlı olarak merak ve araştırma duygusunu da harekete geçirmiş olur. Fakat ebeveyn çocuğun artık birey olduğunu kabullenmez ve kendi başına bir şeyler yapmasına izin vermezse çocuk ebeveynlerine bağımlı hale gelir. Bu süreçte yapılması gereken bir diğer şeyde çocuğun sağlıklı bir tuvalet eğitimi almasıdır. Araştırmalara göre zamanında alınmayan tuvalet eğitimi bireyin ileride daha dağınık bir birey olmasına sebep olmaktadır.



Kişilik oluşum süreci olarak bilinen 36 ay ile 5 yaş arasında çocuğun kendisi de artık bir birey olduğunun farkındadır. Buna bağlı olarak da kıyafetleri, saç şekilleri gibi günlük olaylarda kendi karar vermek ister. Eğer çocuk bu süreçte öz bakım becerilerinin kendisi tarafından yapılmasına fırsat verilmezse özgüveni gelişmez ve kendini başarılı hissetmez.



Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde de değindiğimiz birkaç noktayla anlaşılacağı gibi yaptığımız her şey ya da eksik yapılan davranışlar ileride bireyin karakterini etkilemektedir.


0 yorum

Psikolojik İyi Oluş Workshopları

Daha iyi hissetmek için göz atın.

bottom of page