top of page
  • Yazarın fotoğrafıAffekt

Gerçekleri Görmemizi Engelleyen, Düşünce Hataları

Kimi zaman kabul etmek istemesek de düşünce sistemimizde bazen hatalar yaparız. Özellikle de düşüncelerimizin doğru olduğuna inanıyorsak hatalarımızın katsayısı da artmaya başlar.



Bu tip düşünce hataları bazı problemlere neden olabilir. Gerçekte olup bitenleri görmemiz zorlaşabilir ve bazı konularda “haksız” olabileceğimizi kabul edemeyebiliriz. Düşünce sistemimiz davranışlarımız ve duygularımızla bağlantılı olduğu için düşünce hatalarımızı bilmek olayları tarafsız olarak değerlendirmemiz ve objektif olabilmemiz için şarttır.



1. Genelleme Günlük yaşamda en sık yaptığımız düşünce hatalarından biri genellemedir. Yaşadığımız bir olayın ya da tanıdığımız bir kişinin yalnızca bir özelliğini bilmemiz o olay ya da kişi hakkındaki tüm bakış açımızı şekillendirir. Ancak bütün, her zaman parçaların toplamından fazladır; tek bir olayı bilmemiz tüm doğruyu bildiğimiz anlamına gelmez.

2. Tahmin Etme Geleceği gözümüzde genellikle negatif bir bakış açısıyla şekillendiririz. Ancak medyum değilsek muhtemelen gelecek ile ilgili bildiğimizi sandığımız şeyler sadece birer tahminden ibarettir.

3. Akıl Okuma Çevremizdeki insanların ne düşündüklerini bildiğimizi düşünürüz ancak çoğunlukla yanılırız! Kendi duygu ve düşüncelerimizi çevremizdeki insanlara yansıtarak gerçekleri görmekten uzaklaşırız. Örneğin karşımızdaki kişinin sohbet esnasında esnemesini bizden sıkıldığının kesin bir kanıtı olarak gördüğümüzde ve bu şekilde algıladığımızda kişinin yalnızca uykusunu alamadığı için esneme olasılığını tamamen göz ardı ederiz.

4. Abartma Abartma günlük hayatımızda en sık kullandığımız düşünce hatalarından biridir. Örneğin önemli bir sunum sırasında ya söyleyeceklerinizi unutursanız ve kalabalık dinleyici grubu size gülmeye başlarsa? Gerçekte bu yalnızca olabileceğin en kötüsünü düşündüğümüz uzak bir senaryodur.

5. Ya Hep Ya Hiç Güzel/Çirkin, iyi/kötü, doğru/yanlış, başarılı/başarısız… Çevremizdeki kişileri, yaşadıklarımızı hatta kendimiz hakkındaki düşüncelerimizi bile “ya hep ya hiç” mantığıyla şekillendiririz. Oysa ki gerçekte durum hiçbir zaman bu kadar basit değildir; alanınızda dünyanın en başarılı insanı olmamak sizi başarısız yapmaz.

0 yorum

Psikolojik İyi Oluş Workshopları

Daha iyi hissetmek için göz atın.

bottom of page