top of page

Her şeye Bolca Zamanın Var, Peki Ya Kendine?

'Bugün kendin için ne yaptın?' sorusu kulağa oldukça basit gelmekle birlikte aslında cevabı bizim için çok önemli olabilecek niteliktedir. Hayat karmaşasında olmaması gerektiği kadar cevapsız kalır bu soru. Peki, Haydi gelin! Bu karmaşık olarak nitelendirdiğimiz hayatlarımıza kısaca bir göz atalım. Her sabah mutlu ya da mutsuz ruh haliyle uyandık, kahvaltı, iş, öğle yemeği sonra eve geldik ve ardından akşam yemeği... Baktık ki gün bitmiş ve yorgun bir şekilde elimizde kahve fincanı ya dinlenme koltuğundayız ya da yatakta. Çoğumuzun rutinleri benzer şekilde ilerliyor. Rutinler iyidir fakat yaşamda sıkıcı bir tek düzelik oluşturmadıkları zaman! İşte tam bu noktada durup bir soluklanmalı, kendine zaman ayırmalısın. Çünkü; kişinin kendinden çaldığı her bir an daha sonraki süreçlerde aylar hatta yıllarca üzerine düşünmesini gerektirecek bir takım sonuçlar doğurabilir. Her şeyin olduğu gibi kendine zaman ayırmanın da bir takım yöntemleri var. Birlikte bakalım:


"Bir dakikalığına bile olsa arkana yaslan, derin bir nefes al ve hayattaki önceliklerini düşün. Kendine vakit ayırabilmek için önceliklerini gözden geçirmelisin!"


Önceliklerimiz... İşimiz, sevdiklerimiz, sağlığımız, çevremizdekilerin sağlığı, çocuklarımız, ailemiz...Tüm bunlar önceliklerimiz arasındadır, böyle de olmalıdır elbette. Peki ya kendimiz? Kaçımız öncelikleri arasına kendisi için bir şeyler yapmayı ekler? Basit bir yürüyüşe çıkmayı ya da kendine güzel kokan çiçekler almayı? Sanırım, çok azımız. Bir çoğumuza bırakın bunları yapmayı düşünmek bile gereksiz gelir. Fakat kendimize asıl kötülüğü, kendimiz için düşünmeyi bıraktığımızda yaparız.


"Kendin için bir şeyler yapmak sana gereksiz ve zaman kaybı gibi gelmemeli! Kendini önemse!"


Eğer sen kendine iyi gelmeyi bilmez ve öğrenmezsen zamanla bu ihtiyacını karşılayabilmek için etrafındaki insanlardan beklenti içine girersin.


"Kendin için hobiler edin!"


Sevdiği bir işle uğraşmak ve ona zaman ayırmak insanı ruhsal anlamda rahatlatır.


"Bazen sadece sessizce bir köşeye çekilmeli ve beklemelisin!"


Sessizlik kendini dinleyebilmen için bir fırsattır. Durup düşünmek ve iç sesine kulak verebilmek önemlidir.


"Tüm bunlara ek olarak elbette ki sana iyi gelen daha bir çok şeyi yapabilirsin!"


Unutmayın! Hayatta iyi hissetmenin, sağlıklı bir psikolojinin ve insanlarla iyi ilişkiler kurmanın yolu, kendimize verdiğimiz değerden ve o çok kıymetli zamanlarımızdan kendimize ayırabildiğimiz kısacık bir iki dakikamızdan geçmektedir.


Psikolojik Danışman Büşra Nur CEYHAN
2 yorum

Psikolojik İyi Oluş Workshopları

Daha iyi hissetmek için göz atın.

bottom of page