Acı kaçınılmazdır, acı çekmek ise bir tercihtir.
Osho
Günlük yaşantımızda sunum hazırlamak, toplantı saatini yakalamak, ödevi bitirmek vb. gibi bize kaygı yaratacak durumla karşı karşıya kalabiliyoruz. Her insan kaygı yaşayabilir burada önemli olan hayatımızdaki bu kaygı yaratan sorunlarla nasıl baş ediyoruz?
Anksiyete; gelecek ile ilgili aşırı ve gerçekçi olmayan kaygılar, duygusal ve fiziksel gerilim ve kaçınma eğilimleri (insanlardan, sorumluluklardan veya zararsız durumlardan) olarak tanımlanabilir. Eğer kaygıdan dolayı sorun yaşayanlardan biriyseniz stres yaratan faktörler meydana geldiğinde kalp atışlarınızın hızlanması ,titreme, baş dönmesi, takıntılı düşünceler gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Bu semptomlardan dolayı kendinizi sıkışmış hissediyor olabilirsiniz ve tekrardan daha iyi hissetmek size çok zor gelebilir. Yapılan araştırmalara göre kaygıyı azaltmaya yönelik basit alışkanlıklar kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Hayatınıza kolayca adapte edebileceğiniz bazı alışkanlıklar…
Kaliteli Bir Uyku
Uykusuzluk anksiyeteyi tetikleyebilir veya onun yüzünden olabilir. Her iki durumda da , gece uykunuzun kalitesi anksiyete seviyenizi düşürmenize yardımcı olacaktır.
Yatma saatinden önce, bir rutin oluşturmak faydalı olabilir. (cep telefonu bildirimlerini kapatma, uykuya geçişini kolaylaştırmak için süt içmek/meditasyon yapmak gibi)
Sınırlarını Belirlemek
Okul hayatında/iş hayatında farklı sorunlarla karşılaşabiliriz, bu günlük yaşamın bir parçası. Bu noktada, kendi sınırlarınızı belirlemek ev ve iş hayatını ayırmak size daha iyi gelebilir. Örneğin, iş maillerini sadece mesai saatleri içerisinde kontrol etmek, iş telefonlarını belirli saatler içerisinde cevaplamak gibi
Beslenme
Yediğimiz şeyler aslında bizim sadece açlık hissimizi bastırmakla kalmıyor, aynı zamanda bizleri hem fiziksel hem de ruhsal olarak etkiliyor. Günlük diyetinizde bazı işlenmiş gıdaları fazla tüketmeniz de anksiyete seviyenizi etkiliyor olabilir. Bunun yerine daha dengeli beslenmek faydalı olabilir.
Ekran Süresi
Pandemi sürecinden itibaren, hızla artmakta olan ekran süremiz sağlığımızı birçok şekilde etkiliyor. Ayrıca, ekran süresinin artması uyku problemlerini de beraberinde getirmekte. Unutmayalım ki, bunu kontrol etmek bizim elimizde. Eğer çok fazla zaman geçiriyorsanız ve anksiyetinize kötü geldiğini düşünüyorsanız, kullandığınız uygulamalara süre kısıtlaması getirebilirsiniz.
Meditasyon
Anksiyete yaşayan insanların endişeleri çoğunlukla gelecekle ilgilidir. O yüzden an’a odaklanabilmek oldukça önemli. Ya bu olursa? sorularını serbest bırakıp Şu anda nefes alıyorum ve nefes aldıkça imkanım var düşüncesini ortaya koyabilmek. Burada unutulmamalı ki, an’a odaklanabilmek göründüğü kadar kolay değil ama iyi haber pratik yaptıkça oldukça gelişebilen bir deneyim.
Psikolog Elif ZORLUOĞLU
@psikologelifzorluoglu