top of page
  • Yazarın fotoğrafıAffekt

Kendimizi Nasıl Gerçekleştiririz?

Psikolog Elif EVMEZ

Bugün bir kuram üzerinden kendimizi nasıl gerçekleştiririz bundan bahsedeceğim. Doğduğumuz andan itibaren sevme sevilme beğenilme ve ait olma gibi ihtiyaçlarla doğarız. Insan doğduğu andan itibaren bu ihtiyaçları karşılamak için uğraşır aslında.



Peki kendimizi gerçekleştirmek ne demek?


Kendimizi gerçekleştirmek, kendimizi kabul etmek, kendimize saygılı olmak, duygularımızı bastırmamak, tüm deneyimlere açık olmak ve benzeri şeylerle sıralanabilir.


Peki Ihtiyaclar Hiyerarşisi bize ne diyor?


Aslında dediği şey şu, bize 5 basamaklı bir piramit sunuyor. Ve bu 5 basamaktan sırayla insan kendini gerçekleştirmeye doğru gidiyor. Yalniz 1 basamak bile eksik kalırsa maalesef en tepeye çıkamıyor ve kendimizi gerceklestiremiyoruz. Gelin bu basamaklara birlikte göz atalım.


  • Piramidin en alt basamağında fizyolojik ihtiyaçlar yatıyor. Bunlar yeme içme ısınma uyku seks gibi temel ihtiyaçlarımız. Bu basamak tamamlandıktan sonra guvenlik ihtiyacı geliyor.


  • 2. Basamak olan guvenlik ihtiyacı fiziksel ve psikolojik zararlardan korunmakla ilgilidir. Kaygıdan uzak kendini güvende hissetme gibi.


  • 3. Basamagimizda ise ait olma/sevme sevilme ihtiyacı yatıyor. Bildiğiniz gibi sosyal statü kazanma, insanlar tarafından kabul edilme gibi. Bu ihtiyaclar karsilanmazsa bireyde yalnizlik umutsuzluk gibi duygular olusuyor ve aslinda depresyon dedigimiz patolojik durum burada ortaya çıkıyor.


  • 4. Basamagimizda saygınlık ihtiyacı yatıyor. Saygı görme, takdir edilme gibi. Bu ihtiyaç karşılanmazsa kişide aşağılık duyguları oluşuyor.


  • Son basamakta ise kendini gerçekleştirme ihtiyacımız var. Yani bireyin doğuştan getirdiği potansiyelleri tam olarak kullanabilmesi, hedeflerini tam olarak gerceklestirebilmesidir. Işte bu 4 basamak tamamlandığında bu son basamağa ulaşabiliyoruz.



Kendini gerçekleştiren bireyler bastada dediğimiz gibi, demokratik, olumlu, kendini kabul eden, kendine saygılı ve benzeri özelliklere sahip bireylerdir. Bu bireyler hatasız kimseler değil, hatalarıyla yüzleşen ve onları düzeltmek için çabalayan kişilerdir ayrıca. Yazimizin sonuna geldik. Hepimizin birgun kendini gerceklestirmesi dilegiyle...

0 yorum

Psikolojik İyi Oluş Workshopları

Daha iyi hissetmek için göz atın.

bottom of page