Onay bağımlılığı nedir? Bu onay alma davranışı niye bizim için bir sorun oluşturuyor? Gelin bunlara biraz değinelim.
Onay bağımlığı; kişinin kendisini sevilmeye layık görmemesi, kendini değersiz görmesi gibi sebeplerden kaynaklanan biri onu onaylamadığında bunun bir felaket olduğu düşüncesidir. Onay bağımlısı kişi düşüncelerine, davranışlarına, kendine o kadar değer vermez ki içindeki o değersizlik duygusunu başkalarının kabulünü görerek telafi etmeye çalışmaktadır.
Temelinde sağlıksız bir durum olmakla birlikte genelde çocukluk yaşantılarından, yanlış ebeveyn tutumlarından kaynaklanmaktadır. Örneğin, çocuğun en ufak hatasında "beceriksizsin, bunu bile yapamıyorsun. " denilmesi çocukta değersizlik hissi ve öz güven eksikliğini oluşturmaktadır.
Hepimizin hayatında olumlu geri bildirim almak önemli ve normal bir durumdur. Fakat gün içinde duygudurumumuzu yükselten sadece başkaları olmamalıdır. Öncelikle birey kendini onaylamalıdır ve sevmelidir.
Aksi halde kişi başkalarının düşüncelerine aşırı duyarlı olmaktadır. Bu da reddedilme/aşağılanma korkusuyla herkesin taleplerini yerine getirmeye çalışma ve kendinden ödün vermeye yol açmaktadır. Bütün bu etkenler kişide çökkünlük oluşturabileceğinden depresyon ve anksiyete sorunlarına yol açabilmektedir.
''Size birisi onay vermediğinde bu durumun onun sorunu olabileceğini hiç düşündünüz mü?'' diye sorar David Burns. Ve ekler: ''Onay vermeme davranışı genellikle diğer insanların mantıkdışı inançlarını yansıtır.''
Eğer siz de bu durumda olan biriyseniz, size onay vermeyen durumları veya insanları düşünüp kendinize şunu sormanızı isterim. Onun aklını veya yargılarını sizin kendi benliğinizden üstün kılan nedir? Belki çok sevilen, herkesçe kabul gören biri olduğunu söyleyeceksiniz. Peki öyle biri olması sizce hata yapmasını engelliyor mu? Elbette engellemez. Bu doğrultuda sizin herkesten önce kendinizi benimsemeniz, kendi değerlerinizin farkına varmanız, hata yapmanızın insan doğasınca normal olan bir durum olduğunu kabul etmeniz gerekir. Bunu başardığınızda ne kadar özgür olabildiğinizi göreceksiniz.
Sağlıklı ve farkındalık dolu günler dilerim...
Psikolojik Danışman Şevval YEŞİL