Bigoreksiya, mevcut kaslarının yeterli olmadığı düşüncesi ile ilgili endişelenme ve kas kütlelerini arttırmak için sürekli uğraşma durumu olarak tanımlanmaktadır. Bu sendroma sahip olan bireyler, normalin üzerinde kas kütlesine sahip oldukları koşullarda bile hala kendilerini yetersiz ve çelimsiz görebilmektedirler.
Belirtiler
Bigoreksiya görülen bireylerin takıntıları sebebiyle sık aralıklarla yüksek yoğunlukta egzersiz yapmaları ve yaptıkları egzersize uyacak şekilde beslenmeleri, çoğu yaşamsal faaliyetlerinden vazgeçmelerine veya ağır kısıtlamalar yapmalarına neden olmaktadır. Bigoreksiya görülen bireyler kendilerini zorunlu hissettikleri için egzersiz programlarını sıklaştırmaktadırlar (20). Bigoreksiyalı bireyler vücutlarının çelimsiz olduklarını düşündükleri için, başkalarının kendi bedenlerini görmelerini istememekte, genellikle daha hacimli görünmek için kat kat giyinmektedirler (21). Bigoreksiya semptomlarının bireylerin profesyonel yaşamlarındaki başarılarını da etkilediği görülmüş, egzersiz programları nedeniyle işlerini aksattıkları saptanmıştır. Bigoreksiyanın en önemli tanımlayıcı semptomlarından biri olan kas memnuniyetsizliği bireylerin yasal olmayan ilaçlar (androjenik steroidler) veya ergojenik besin desteklerini kullanmalarına yol açmakta, bu da ciddi sağlık problemlerine neden olmaktadır. Bigoreksiyada en sık görülen davranışlardan biri sürekli olarak vücudunu kontrol etmedir. Aynaya veya ayna benzeri yansıtıcı bir maddeden (CD, mağaza vitrinleri vb.) sık sık bakarak kaslarının gelişim durumu ve mevcut kas kütlelerini kontrol etme, ayna karşısında özellikle kol ve bacak kaslarını kasarak nasıl göründüklerini irdeleme, kas kütlelerinin artışına yönelik gelişmeleri takip etme, bigoreksiya görülen bireylerin çoğunun tekrarladığı hareketlerdir.
Sonuç
Bigoreksiya görülen bireyler, bu durumun başlıca semptomları olan aşırı antrenman yapmanın veya kas yapmak için sürekli yüksek proteinli yağsız beslenmenin doğal bir durum olduğunu düşünmektedir. Bigoreksiya ile ilgili son yıllarda yapılan çalışmalarda, bireylerin yeme bozukluklarının ciddiyeti üzerine de odaklanılmış ve bigoreksiya ile yeme bozukluğu arasında kuvvetli pozitif ilişki olduğu saptanmıştır. Bigoreksiyalı bireyin beden algısının ve yeme bozukluğunun düzeltilmesi tedavinin temel yapı taşıdır.
Hepimizin hayali olan fit ve sağlıklı bir vücuttur. Fakat bigoreksiyanın burada ki farkı ise sağlığın geri plana atılıp tamamen vücudun nasıl görüldüğüyle ilgilidir. Sağlığımızı tehlikeye atmadan spor ve sağlıklı beslenmeyi ön plana almalıyız.
Diyetisyen Belgin SAĞIT