Sosyal anksiyete ile başa çıkmak için aşağıdaki psikolojik önerileri deneyebilirsiniz:
Kendinizi daha iyi tanıyın: Sosyal anksiyetenin ne zaman ve nasıl ortaya çıktığını anlamaya çalışın. Hangi durumlar ve ilişkiler sizi rahatsız ediyor?
Düşüncelerinizi yargılamayın: Sosyal anksiyete ile karşı karşıya kaldığınızda kendinizi suçlamak ve düşüncelerinizi yargılamak yerine onları sadece fark etmeye çalışın.
Sosyal becerilerinizi geliştirin: Sosyal becerilerinizi geliştirerek, sosyal anksiyete ile karşı karşıya kaldığınız durumlarda daha rahat hissedebilirsiniz. Kişisel gelişim kitapları ve terapi bu konuda size yol gösterici olacaktır.
Diğer insanlarla iletişim kurun: Sosyal anksiyetenizi azaltmak için diğer insanlarla iletişim kurmaya çalışın. Bu, sosyal etkileşimleri daha rahat hale getirebilir ve sosyal anksiyetenizi azaltabilir. Zorlanacaksınız fakat bu sürecin sonunda kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
Kendinizi deneyin: Sosyal anksiyetenizi azaltmak için kendinizi deneyin. Örneğin, sosyal anksiyetenizi tetikleyecek durumlarla başa çıkmak için başlangıçta küçük adımlarla başlayın ve zamanla daha büyük adımlar atın. Bu adımlarınızı ve sonrasındaki deneyimlerinizi bir kağıt kalem alıp not alırsanız, ne kadar yol katettiğinizi daha somut bir şekilde göreceksiniz.
Rahatlatıcı teknikler kullanın: Sosyal anksiyetenizi azaltmak için rahatlatıcı teknikler kullanın. Örneğin, nefes teknikleri, yoga, meditasyon gibi teknikler, bunlarla ilgili detaylara diğer yazılarımızdan göz atabilirsiniz.
Profesyonel destek alın: Eğer sosyal anksiyeteniz yaşamınızı kısıtlamaya başladıysa, bir psikolog veya psikiyatrist ile çalışmaya başlayabilirsiniz. Onlar size daha uygun bir tedavi planı önerebilir.
Olumlu düşünceleri koruyun: Sosyal anksiyete ile mücadele ederken olumlu düşüncelerinizi koruyun. Örneğin, kendinizi eleştirmek yerine kendinizi övmek ve başarılarınızı kutlamak. Olumlu düşünceler, sosyal anksiyetenizi azaltmaya ve öz güveninizi arttırmaya yardımcı olabilir.
Fiziksel aktiviteler yapın: Sosyal anksiyetenizi azaltmak için fiziksel aktiviteler yapmaya çalışın. Örneğin, yürüyüş yapmak, koşmak, bisiklete binmek gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Bu sayede duygusal olarak daha rahat hissedebilirsiniz.
Sosyal destek alın: Sosyal anksiyeteyle mücadele etmekte zorlandığınızda, sevdiklerinizden destek alabilirsiniz. Sosyal destek, sosyal anksiyeteyle mücadele etmenizi kolaylaştırır ve daha pozitif hissetmenizi sağlar.
Olası senaryolarda kendinizi hazırlayın: Sosyal anksiyetenizi tetikleyecek olası durumları düşünün ve kendinizi o senaryolarda nasıl hissedeceğinizi hayal edin. Bu, sizi olası durumlarda daha hazırlıklı hale getirebilir ve sosyal anksiyetenizi azaltabilir. Bu teknik bazen ters etki de yaratabilir kişi olası olumsuzluklarla başa çıkamayacağını düşünüp, sosyal anksiyetesini tetkileyici durumlardan kaçınabilir. Bu yüzden bir uzmanla birlikte hareket etmenizi öneririm.
Relaxation(Rahatlatma) teknikleri öğrenin: Progressive muscle relaxation (ilerleyici kas gevşemesi), guided imagery (yöneltilmiş hayal) veya deep breathing (derin nefes alma) gibi rahatlatma tekniklerini öğrenin. Bu teknikler, sosyal anksiyetenizi azaltmaya ve sosyal etkileşimlerde daha rahat hale gelmenize yardımcı olabilir.
Kontrolü elinize alın: Sosyal anksiyete sizi kontrol altına almışsa, mutluluğunuzu ve rahatlığınızı geri kazanmak için çaba sarf etmelisiniz. Bunu kendi kendinize yapmak isterseniz, duygularınızın ve davranışlarınızın başlangıç noktası olan düşüncelerinizi daha yakından izlemeli ve sorgulamalısınız. Bu sosyal anksiyetenin üzerinizdeki olumsuz etkilerini azaltmaya ve kendinizi daha güvende hissetmenize yardımcı olacaktır.
Sosyal anksiyete ile başa çıkma kişiden kişiye değişebilir, yukarıdaki öneriler sadece yol gösterici olabilir, profesyonel destek alarak en uygun başa çıkma yolunu bulabilirsiniz.